Kitaibel Pál Általános Iskola,
és Alapfokú Művészeti Iskola

7815 Harkány, Arany János u 16.
tel/fax: (+3672) 480-125
e-mail:titkarsag@kitaibel-harkany.sulinet.hu

- Batkiné Hollóvári Ildikó -

1978-ban kezdtem a Kitaibel Pál Általános Iskolát. Szívesen emlékszem vissza Imri Zsuzsa nénire, aki az első négy évben viselte osztályunk gondját, sajátíttatta el velünk az olvasás, írás tudományát, megalapozva ezzel későbbi tanulmányainkat. Gyermekszeretete, lelkes munkája, már akkoriban tiszteletet és csodálatot váltott ki belőlem. Többek között ő is szerepet játszott abban, hogy pedagógiai pályát választottam.

Az alsó tagozat maradandó élményei a délutáni tanítás, a kerékpártúrák, a teadélutánok, az Arborétumba, később a Tenkes hegyre tett kirándulások.


Hepp Gyula bácsi, Markovics János bácsi, Gyarmati Jenő bácsi szigora és tekintélye már a felső tagozat világa volt. Kedves emlékeim Kiss József tanár bácsi magyar irodalom és nyelvtanórái, a biológiaórák Horváth Miklósné, Sári nénivel, az izgalmas bemutató tanítások, az évközi és nyári gyakorlókerti munkák és a vidám egyhetes őszi szüretek. Számomra még kedves emlékek a minden héten megjelenő iskolai újságok, a Dörmögő Dömötör és a Pajtás.

A tanulás fontos kiegészítői voltak a szakkörök, versenyekre előkészítő foglalkozások. Megemlíteném ezek közül az egészségügyi és honvédelmi versenyeket, melyekre délutánonként sokat készültünk. Érdemes volt a felkészülés, hiszen több alkalommal eljutottunk az országos döntőbe, amely a Zánkai úttörőtáborban került megrendezésre. Az iskolai élet fontos része volt az úttörőmozgalom. A diákság minden tagja részt vett az úttörőcsapat által szervezett programokon. Lelkesen jártunk a rajgyűlésekre, őrsi foglalkozásokra, beszélgettünk a megadott témákról, szívesen készítettük el a raj- és őrsi naplókat.

Gyerekként sok élményt nyújtó, vidám nyolc évet töltöttem a Kitaibel Pál Általános Iskolában. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy ma egykori iskolámban dolgozhatok, taníthatok.

Batkiné Hollóvári Ildikó

A Kitaibel Pál Általános Iskola és Zeneiskola emlékkönyve, az iskola fennállásának 40. évfordulója tiszteletére. (14. oldal)

Készült a Siklósi Nyomdában 1000 példányban. Felelős vezető: Bedegi János.

Szerkesztette: Kiss József és Kiss József Levente. Számítógépes szedés: Horváth Balázsné. Tördelés: Ignácz Norbert

- nrb -