Kitaibel Pál Általános Iskola,
és Alapfokú Művészeti Iskola

7815 Harkány, Arany János u 16.
tel/fax: (+3672) 480-125
e-mail:titkarsag@kitaibel-harkany.sulinet.hu

- dr. Kiss László -

Igazán elmondhatom magamról, hogy volt iskolámtól ténylegesen nem szakadtam el, hiszen minden reggel felkelés után az első pillantásom az iskola épületére téved. Bizony nem gondoltam volna hajdan, amikor kisdiákként gyakorlati órákon az akkori iskolai gyakorlókert földjét túrtam, hogy évekkel később azon a helyen házat építek, melynek ablakaiból közvetlenül az iskolára látok. Így a hajdani egy épületből álló intézmény szó szerint a szemem előtt bővült, szépült, gyarapodott a megye (talán a régió) legszebb, legjobban felszerelt iskola-komplexumává.

Látva, hogy milyen kiváló körülmények között tanulhatnak a mai diákok, szinte kezdetlegesnek tűnnek azok az állapotok, melyek között - 1961-től 1969-ig - én is ezen iskola padjait koptattam. Akkor még nem volt tornacsarnok, így a testnevelési órákat a folyosón tartottuk, férőhely hiányában az alsó tagozatosok délután jártak iskolába, a tantermekbe 46 fős osztályok zsúfolódtak be. Mi még nem a számítógépek rejtelmeivel ismerkedtünk, hanem az azóta lebontott műhelyépületben fúrtunk- faragtunk.

Azért így is kellemesen telt az a nyolc év, az iskolát is a magunkénak éreztük. Emlékszem akkoriban un. Tisztasági versenyt írtak ki az osztályok között. Tanáraink és szüleink legnagyobb elképedésére osztálytermünk kitakarítását mi, fiúk vállaltuk. Tettük mindezt azért, mert így takarítás ürügyén az üres osztályteremben hancúrozhattunk, verekedhettünk háborítatlanul. A "takarítás" ugyanis úgy zajlott, hogy először mindent kipakoltunk a teremből, a parkettát fölkentük padlópasztával, majd jött a legjobb rész a fényezés, ami úgy történt, hogy a két csoportra osztott társaság egymással verekedni kezdett, és a földön hemperegve a saját ruhánkkal töröltük fel a parkettát. Amikor végeztünk ruhánk, de még a hajunk is ragacsos volt a padlópasztától, amivel enyhén szólva szüleink nemtetszését vívtuk ki.

Természetesen tanultunk is a nyolc év alatt, a színvonalas oktatói munkáról szándékosan nem írok, mivel az könnyen "puncsolásnak" tűnne. Mindenesetre az itt kapott erős alapoknak is köszönhetően az egyéb hivatalos irományaimat "A Magyar Köztársaság nevében!" mondattal kezdem.

Végezetül mit is kívánhatnék még egykori iskolámnak? Ez olyan nehéz, mint ajándékot venni egy olyan gyereknek, akinek már mindene megvan. Azért csak épüljön, szépüljön az iskola tovább, bár szinte már csak helikopter-leszállópálya, fittnes-centrum és hasonlók létesítése jöhet szóba. A legfontosabb mégis az iskola szellemisége, az épület ennek csak színtere-kerete. Ezért kívánom, hogy a következő évtizedekben is olyan légkör uralkodjon a falak között, hogy öröm legyen itt tanulni, tanítani, és a későbbi diákgenerációk is olyan szívesen emlékezzenek vissza az itt töltött nyolc évre, mint én.


dr. Kiss László

A Kitaibel Pál Általános Iskola és Zeneiskola emlékkönyve, az iskola fennállásának 40. évfordulója tiszteletére. (55. oldal)

Készült a Siklósi Nyomdában 1000 példányban. Felelős vezető: Bedegi János.

Szerkesztette: Kiss József és Kiss József Levente. Számítógépes szedés: Horváth Balázsné. Tördelés: Ignácz Norbert

- nrb -