Kitaibel Pál Általános Iskola,
és Alapfokú Művészeti Iskola

7815 Harkány, Arany János u 16.
tel/fax: (+3672) 480-125
e-mail:titkarsag@kitaibel-harkany.sulinet.hu

- Juhász Tibor -

Drávaszerdahely – ahol az ISKOLA állt

Az Ormánság keleti szélén fekszik az egy utcából álló takaros kis falu, Drávaszerdahely. A település közepén évszázadok óta köszönti a református templom az itt áthaladókat. A templom mögötti kis téren két falusi parasztház található, szép nagy kerttel, udvarral. Fél évszázaddal ezelőtt az első ház volt az ISKOLA. Nem tévedésből írtam nagybetűkkel, ezt így is éreztük. Szüleink, nagyszüleink által igen tisztelt Tanító Úr meghatározó egyéniség volt a faluban. Ő irányította mind a kulturális, mind a társadalmi életet a hét minden napján.

Nekem az iskola 1961. szeptember 1-jén kezdődött. Emlékszem, Dalmer Petivel, Balogh Rózsával, a Mijin testvérekkel megilletődötten léptük át az iskola kapuját, holott nap mint nap ott játszottunk előtte. Ez a reggeli érkezés azért mégiscsak más volt, kiöltözve, sorban állás a Tanító bácsi előtt, akit Berta Jánosnak hívtak. Ő két évig tanított bennünket, utána jött Regős Lajos, aki szintén két évig nevelt, oktatott. Lajos bácsi egyénisége meghatározó volt mindannyiunkra. Milyen volt ő? Szigorú, katonás, alapos, következetes, jólelkű, teljesítménycentrikus, egyszóval nekünk ő volt a TANÍTÓ. Jó visszagondolni azokra az évekre, rengeteg élményben volt részünk. Mindenkinek más jut eszébe. Nekem az első pofon, amely akkor kellemetlen volt, de igazságos. Akkor megtanultam, hogy ami nem az enyém (miénk), azt nem eszem meg, még ha éhes vagyok, akkor sem. Nagy Laci bácsi korai cseresznyéje csábította el az osztályt, másnap jött a sorban állás a jól megérdemelt pofonok kiosztása. Hatásos volt, ötven év távlatából is.


1965. szeptember 1-jén már Harkányban álltunk sorba. Szép volt.


Juhász Tibor

"Ötven tanév" - A harkányi iskola jubileumi kiadványa. (54.oldal) ISBN:978-963-08-1188-0

A könyv szerkesztésében, összeállításában közreműködött: Bencs János, Ignácz Norbert, Kiss József Levente, Marosné Lukács Judit, Pajorné Keszthelyi Klára.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a könyvben szereplő fényképeket rendelkezésünkre bocsátották.

- nrb -