Kitaibel Pál Általános Iskola,
és Alapfokú Művészeti Iskola

7815 Harkány, Arany János u 16.
tel/fax: (+3672) 480-125
e-mail:titkarsag@kitaibel-harkany.sulinet.hu

- Kocsi Ilona -

Sokak számára a középiskola a legemlékezetesebb, mások inkább az egyetemi éveket emlegetik szívesen, nekem az általános iskola jelentett a legtöbbet. Talán azért mert nyolc évig tartott, míg a másik kettő együttesen tett ki ennyit? Valószínűleg nem erről volt szó. A harkányi általános iskola tanáraira máig emlékszem, a későbbi oktatókra már kevésbé. Ott már nem alakult ki az a közvetlen kapcsolat, családias légkör, mint Harkányban. Talán azért, mert nagyobb oktatási intézményekről volt szó, talán azért, mert ott futószalagon képezték a diákokat, túl sok személyes kapcsolatra - tisztelet a kivételnek - nem nagyon volt mód.

A harkányi általános iskolából még az alsó tagozatos tanítóra - Dárdai Jánosné, vagy inkább Gizi néni - is emlékszem. Kedves, megértő és szigorú volt. Még azt is fel tudom idézni, kivel kivételezett, pontosabban mi kiről gondoltuk azt, hogy ő a tanító néni kedvence: egy kicsi, törékeny kislány volt. Akit okosnak tehetségesnek talált, bíztatta, segítette, önbizalmat adott, s így egyre magasabbra tehette a mércét.


Felső tagozaton is szerencsém volt. Vida Sándornét mindenki imádta, igazi mama-típusú tanár volt, aki okosan, nagyon tapintatosan kezelte és beszélte meg velünk a serdülőkor problémáit. Ráadásul annak ellenére szerette az egész osztály, hogy matematikát és fizikát tanított. Időnként összeakadok vele Budapesten-, ugyanúgy beszélgetünk, mint annak idején. Pedig azóta több mint harminc év telt el! "Gyáva népnek nincs hazája"- ez egy másik kedvenc tanárunk mondása volt, amikor jelentkezésre, valamilyen feladat önkéntes elvállalására biztatott. Kiss József tanár úr- mert róla van szó- a magyar nyelvre és mellesleg, viselkedéskultúrára tanított bennünket. Úgy érzem sikeresen. Ma már ugyan gyakran elbizonytalanodom, hogy egybe vagy külön kell írni egy- egy szót, de ez már az állandó nyelvi reformok számlájára írandó. A Harkányban szerzett alapok nagyon jók- ezért is lehettem újságíró. Kiss István tanár úr tragikus haláláról hallottam - humora, lazasága, s emellett remek tanítása máig emlékezetes. Ráadásul ő volt akkoriban a községi könyvtár vezetője is, mi diákok pedig a segítői. A könyvek közelében már tényleg könnyű volt rászokni az olvasásra. Említhetném még Markovics tanár urat is-, soha annyit nem sportoltam, mint a harkányi iskolában. Pingpongoztam, kézilabdáztam, s ha kellett, még tornaversenybe is beszálltam, mindez neki köszönhető. Így a sport szeretete máig elkísér.


Szerencsés az az iskola, ahol ennyi jó tanár tanít(ott). És persze szerencsés az a diák is, akit ennyi jó tanár tanít(ott). Harkányban ez megadatott.


Akkoriban mi kisdobosok, úttörők voltunk. Kirándultunk a Tenkes hegyre, paprikás krumplit főztünk, vetélkedtünk, tehát csupa olyan dolgot csináltunk, ami erősítette a közösséget, amiben jól éreztük magunkat. Bújócskáztunk, számháborúztunk, útjeleket raktunk le. Sőt, a Béke őrs egyszer "táncdalfesztivált" is rendezett, csak az őrs tagjainak. S, hogy a dolog ne legyen nagyon egyszerű, a színhely a strand egy kevésbé látogatott része volt. Hogy ki miként jutott be, az már az ő dolga volt. Ez is hozzátartozott a feladathoz. Egy biztos: az őrs tagjai ott voltak, belépődíjat már csak azért sem fizethetett senki, mert pénzünk általában nem volt. Máig rejtély maradt számomra, miként vehettem részt ebben a versenyben, mikor sohase tudtam igazán énekelni, se hallásom, se zenei műveltségem nem volt. Ezért nem is igen énekeltem. Kivéve talán ezt a "táncdalfesztivált".


Mindent összevetve: a harkányi iskola nekem az ISKOLÁ-t jelentette. Az összes többi inkább csak oktatási intézmény volt. Sokat tanultam, jól éreztem magam, okosnak sikeresnek gondolhattam magam. Ilyen tudattal az ember már nagyobb feladatoknak is bátrabban vág neki.


Kocsi Ilona

A Kitaibel Pál Általános Iskola és Zeneiskola emlékkönyve, az iskola fennállásának 40. évfordulója tiszteletére. (53. oldal)

Készült a Siklósi Nyomdában 1000 példányban. Felelős vezető: Bedegi János.

Szerkesztette: Kiss József és Kiss József Levente. Számítógépes szedés: Horváth Balázsné. Tördelés: Ignácz Norbert

- nrb -