Kitaibel Pál Általános Iskola,
és Alapfokú Művészeti Iskola

7815 Harkány, Arany János u 16.
tel/fax: (+3672) 480-125
e-mail:titkarsag@kitaibel-harkany.sulinet.hu

- Matyi Dezső -

A felelősség

Minden kisgyermek izgatottan várja az első napot, mikor átlépheti az általános iskola küszöbét, mert ez az első lépés a felnőtté válás útján. Nálam ez különösen így volt, mert nem volt szerencsém előtte óvodába járni. Drávaszerdahelyen jártam az első és a második osztályt, egy igazi erőskezű (és igazán erős hangú) PEDAGÓGUS irányítgatása alatt. Az túlzás, hogy szerettem, mert nem tűrt ellentmondást, a viselkedési szabályokat, az egymáshoz való alkalmazkodást, a toleranciát és a tiszteletet olyan mélyen „égette” belém, ami később csak hasznomra vált. Igazán szerencsésnek érzem magam, hogy az első két tanévemet ebben a falusi iskolában tölthettem, ahová tizenhatan jártunk összesen. Regős Lajos TANÍTÓ ÚRNAK külön köszönettel tartozom azért, amit az életemben elértem.

A másodszori izgalmat a pici falu után a „nagy”, csillogó-villogó harkányi iskola jelentette harmadik osztálytól. Minden új volt. Volt órarend, szünetek, benti cipő, napközi, szakkörök, az új fiúnak mindez teljesen ismeretlen. De Imriné tanító néni személyében ismét sikerült, egy igazi pedagógus-pótanyát szerezni. Neki köszönhetően nem vettem észre, hogy iskolába járok.


Az ötödik osztály, a felső tagozat az már komoly, teljesen felnőtt dolog (hittem akkor). Az osztályfőnök, a fiatal és csinos Szem Mária, a legkevésbé kedvelt tantárgyak, a matematika és kémia TANÁRNŐJE. Kevés embernek adatik meg, hogy háromszor is olyan pedagógus irányítsa a fejlődését, akinek ténykedése egész életén át tartó iránymutató és követendő értékrenddel áldja meg. A mai napig emlékszem a higgadt és mindig nyugodt TANÁRNŐRE. Amikor nyolcadik év végén matematikából és kémiából is 4/5-re álltam, és felelnem kellett mindkét tantárgyból az ötösért, miután felkészültem (tényleg), kihívott, és megkérdezte: „Melyik tantárgy fontosabb neked?” Azt feleltem, hogy szerintem a matek, erre ő azt mondta: „Abból ötöst kapsz, kémiából négyest, és most menj a helyedre.” Imádtam érte. Ő volt az a tanár, akinél nem volt kilengés, a szabály az szabály maradt. Amikor ő ügyelt, nem „lógott” a tanáriban, hanem a diákok között – időjárástól függően – vagy a folyosón vagy az udvaron, de felügyelt. Ő megmutatta! Megmutatta, hogy a kötelezettség mindig kétirányú, ahhoz, hogy elvárhassunk, betartassunk, nem elég csak előírni, hanem jó példával kell elől járni. Ez a bizalom és a hitelesség alapja.


Sohasem szerettem iskolába járni, de szerintem ez egy gyerek szempontjából érthető. Egy biztos, a mai napig tisztelem azokat az embereket, akik hajlandóak az életüket arra áldozni, hogy embereket faragjanak a nebulókból. Ez nem könnyű. Manapság a szülők egyre gyakrabban gondolják úgy, hogy miután a gyermekeiket beíratták az iskolába, a felelősséget is átruházták másokra. Sajnos a tanárok szinte több időt töltenek gyermekeinkkel, mint mi magunk. De akkor kérem a felhatalmazás, a tanárjog is ezzel legyen egyenes arányban! Amit a tanár mond, az megkérdőjelezhetetlen. Nekem az volt! Köszönöm. De a gyermekeimnek is.


A gyermekeimnek jog volt szót fogadni. Ennek egy feltétele van: a tanító, a tanár, a pedagógus legfőképp EMBER legyen. Ezt viszont az iskolaválasztással mi választjuk. Higgyük el, hogy értenek hozzá, és hagyjuk, hogy ők is olyan emlékezetesek legyenek a mi gyermekeinknek, mint az én tanáraim voltak nekem. Sorolhatnám a rám legnagyobb hatást tett tanáraimat sorba-sorba. Kiss Istvánt, akinek felejthetetlen humora volt, a szigorú Kiss József tanár urat, aki nem tűrte a kilengést, Gyarmati tanár úr „mázsás” pofonjai miatt emlékezetes, és sosem felejtem el Hirt tanár urat, akinél levegőt sem mertünk venni, valamennyien külön- külön és együtt is csak a javamra váltak.


Egy negatívumot azért mégis meg kell említenem. Utáltam trombitálni aziskolai ünnepségeken, de megtettem, mert ez volt a kötelességem. És ez így volt jó!


Nagyon köszönöm, hogy ennek a számomra oly fontos és mindig szép emlékeket ébresztő általános iskolának lehettem a tanulója. Köszönöm, hogy olyan tanítóim voltak, akik a helyes irányba tudtak terelni, és lerakták az értékrendem alapjait.

Matyi Dezső

"Ötven tanév" - A harkányi iskola jubileumi kiadványa. (45.oldal) ISBN:978-963-08-1188-0

A könyv szerkesztésében, összeállításában közreműködött: Bencs János, Ignácz Norbert, Kiss József Levente, Marosné Lukács Judit, Pajorné Keszthelyi Klára.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a könyvben szereplő fényképeket rendelkezésünkre bocsátották.

- nrb -