Kitaibel Pál Általános Iskola,
és Alapfokú Művészeti Iskola

7815 Harkány, Arany János u 16.
tel/fax: (+3672) 480-125
e-mail:titkarsag@kitaibel-harkany.sulinet.hu

- Vitári Gergő -

Gondolatok általános iskolámról

Egészen váratlanul ért a felkérés, amikor egyik laza péntek este volt iskolaigazgatóm odajött hozzám, és megkért ennek a kis irománynak a megszerkesztésére. Mesélte, hogy készülnek a suli 50. évfordulójára és eme nemes alkalomból írjam le pár emlékem, hogy én milyennek éltem meg azt a rövid időszakot az életemből, ami ide köt.

Amíg én ide jártam, akkor is volt valami nagy buli… Akkor a 40 éves fennállást ünnepelték. Hogy rohan az idő! Megint elszállt 10 év! Nem tudom igazából, hogy egy iskola milyen idős szokott lenni, de szerintem az 50 egy szép kor, és ez még biztos emelkedni fog. De mi tette alkalmassá a sulit arra, hogy most az 50 éves fennállását ünnepelheti?


Talán az, hogy sokan járnak oda. Persze ez talán olyan, hogy kinek mi van közel. De nem véletlenül járnak hozzánk a környező falvak gyerekei sem. Szerintem az is kell, hogy folyamatosan fejlődjön. Amíg én ide jártam, már akkor új ebédlővel és egy új emelettel bővültünk. Nyilván kell az új tanterem a sok gyereknek. Kell még egy jó tornaterem. A miénk pont akkoriban újult meg, amikor én ott voltam. De ennyit a külsőségekről.


Egy jó iskolához kell még, hogy a gyerekek szeressenek oda járni. Nekem az volt a legjobb tapasztalatom, hogy olyan barátaim lettek az akkori osztálytársaimból, hogy bár nem sokat látjuk egymást, mindig jól el tudunk beszélgetni, amikor összefutunk… Szerintem ez is jelez valamit. A közös megpróbáltatások, kirándulások, nagy játékok hozzák közel egymáshoz a gyerekeket. Nem volt lényeg hogy ki harkányi és ki vidéki, ott és akkor egy osztály, sőt egy évfolyam voltunk. Mindenki ismert mindenkit, és mindenki tudott segíteni a másiknak, ha valami baj volt. Szóval a suli alkalmas volt arra, hogy közösségek alakuljanak ki benne.


A harmadik és legfontosabb dolog pedig, ami szerintem az egyik legfontosabb: a minőség. Ezen azt értem, hogy mit kaptam az élethez, amivel tovább tudtam menni. Ezt leírni talán nem is lehet. Beszéljen minderről maga az eredmény. A Kitaibel Pál Általános és Zeneiskolából való elballagásom óta eltelt kilenc év. Ez idő alatt képes voltam bejutni egy elég erős gimnáziumba. Onnan főiskolára. Majd a tanulmányaim befejezése után egyenes úton haladok az önmegvalósítás felé. Persze több buktató is lehetett volna a sikerstoryban, de annak a lehetőségét biztosan kizárhatom, hogy nem kaptam meg a legjobb alapokat!


A tanári gárda már akkor is fáradságos és lelkiismeretes munkája és minden ott dolgozó kedvessége és segítőkészsége a titkárnőktől a konyhásokig bezárólag olyan légkört teremtenek a mai napig is, hogy a harkányi suli az egyik legjobb iskola a környéken! Ebben biztos vagyok!


Szerintem ez tette alkalmassá az iskolát 50 évnyi fennállásra, és ad okot az ünneplésre! Én ezért szerettem ide járni…


Vitári Gergő

"Ötven tanév" - A harkányi iskola jubileumi kiadványa. (47.oldal) ISBN:978-963-08-1188-0

A könyv szerkesztésében, összeállításában közreműködött: Bencs János, Ignácz Norbert, Kiss József Levente, Marosné Lukács Judit, Pajorné Keszthelyi Klára.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a könyvben szereplő fényképeket rendelkezésünkre bocsátották.

- nrb -